Charita ČR na pomoc obětem zemětřesení v Japonsku a následné vlně tsunami

18. 3. 2011

Varování před tsunami bylo vyhlášeno fakticky pro celé Tichomoří. Mezi nejvíce ohroženými zeměmi jsou Severní Mariany, Filipíny, Tchaj-wan, ostrov Guam, Marshallovy ostrovy, Indonésie a Papua-Novou Guinea.

Zatím je potvrzeno 60 mrtvých a mnoho lidí se pohřešuje. Na základě zpráv od našich partnerů můžeme předpokládat, že počet obětí bohužel poroste. Zraněných je podle posledních zpráv zatím hlášeno přes 240.

Charita ČR ve spolupráci se svým místním partnerem Caritas Japan a mezinárodní organizací Caritas Internationalis nyní vyhodnocuje informace o situaci v zasaženém regionu. Prozatím nemáme dostatek spolehlivých zpráv o situaci na pobřeží Japonska a v dalších zasažených zemích a o akutních potřebách místních obyvatel.

Na základě informací, které od našeho partnera na místě obdržíme, je Charita ČR připravena uvolnit prostředky ze svého krizového fondu na okamžitou pomoc obětem katastrofy a současně zvažuje vypsání finanční sbírky a následnou materiální pomoc pro země, které zasáhla vlna tsunami.

Na pomoc obětem březnové vlny tsunami je možné přispět na dárcovské konto Charity ČR, číslo účtu: 88444422/0800 u České spořitelny.

(http://www.charita.cz/zapojte-se/jak-prispet/darcovske-konto-charity-cr/)

Více informací o pomoci Charity ČR na stránkách www.charita.cz a www.caritasczech.org.

Kontakt:
Vladislav Vik,
programový manažer pro Indonésii (tel. 731604323, vladislav.vik@charita.cz)
Pavel Gruber
, vedoucí oddělení humanitární a rozvojové pomoci (tel. 731604078, pavel.gruber@charita.cz)

Jan Oulík

tiskové oddělení Charity ČR